torsdag 5 april 2018

Vecka 14


Hej,
Äntligen känns det som om våren är på väg, men än vågar man väl inte hoppas allt för mycket.

Vi hoppas att ni hade ett skönt påsklov och att ni samlade kraft inför resten av terminen. Tiden kommer att rusa iväg och det är inte många ”hela” veckor kvar till sommarlovet.

Denna vecka har vi fortsatt arbetet med temat kropp och hälsa. Titta gärna igenom den matris som barnen fick med sig hem veckan innan lovet, där kan ni se vilka mål de förväntas uppnå. I det centrala innehållet i Lgr11 står det att eleverna ska lära sig följande: ”betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra. Människans kroppsdelar, deras namn och funktion. Människans upplevelser av smak och doft med hjälp av olika sinnen”. Vi har tittat på en film som handlar om magen och tarmarna.Eleverna har fått anteckna stödord från filmerna och utifrån dessa stödord bygger vi sedan upp vår tankekarta. Med hjälp av denna tankekarta skriver vi därefter vår faktatext. I Lgr11 kan man även läsa: ”eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktaktexter”. Vi kommer att arbeta i expertgrupper med resten av temat, det vill säga att en grupp blir till exempel experter på området hjärta och blodomloppet, när de har tagit reda på all fakta får de på något sätt redovisa detta för sina klasskamrater så att alla får samma kunskap. Att arbeta i grupp brukar vara en utmaning men att samarbeta är en förmåga som de behöver träna mycket på.
I matematiken har vi fortsatt med algoritmer, det vill säga uppställningar. Viktigt här är att barnen har koll på de olika talsorterna: ental, tiotal och hundratal. Detta är viktigt då de måste ställa upp rätt talsort under varandra. Många gör även misstaget 3-5=2 barnen vänder på siffrorna för att enkelt räkna ut svaret.

Läxa till nästa fredag är kapitel 21 i Diamantjakten med tillhörande ord, samt mattestenciler med uppställningar.

Önskar er en fin helg.
Hälsningar Alexandra, Madina och Jona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar