torsdag 15 september 2016

Veckobrev 37

Hej Kära föräldrar!

Ytterligare en vecka med sol och värme. Trots ett varmt klassrum med nedrullade persienner har barnen i klass 1B arbetat bra under veckan. Vi har tre raster varje dag förutom måndagarna. Barnen har fortfarande mycket energi i kropparna som måste frigöras. Rasterna påverkar barnen positivt då de kommer in med ny energi för nästkommande arbetspass.

Under hela måndagen gjorde jag bedömningar tillsammans med barnen. Nu har jag hunnit med en del av läs och skrivdelen. Snart har jag gjort högläsning med läsförståelse med alla barn. Under vårterminen ska vi återigen göra bedömningen och se vilka framsteg barnen har gjort.

I tisdags hade barnen idrott tillsammans med Linda som är deras lärare. Det är en del barn som glömmer ta med sig idrottskläder. Var snälla att påminn era barn. Det är viktigt att alla deltar under idrottslektionerna.

På eftermiddagen arbetade vi med olika stationer som innehåller ett bokstavsschema som inspireras av  ASL (att skriva sig läsning). Metoden går går ut på att träna eleverna i att samarbeta,ansvara för sitt eget arbete, skriv- och läsinlärning, skrivglädje, fin-och grovmotorik, datorhantering,bildfra,ställning och såklart huvudmålet, att nå läsförmåga hos samtliga elever.

Genom barnens egna texter och sitt eget skrivande ska barnen lära sig att läsa.Barnen har blivit indelade parvis med en skrivarkompis. Metoden  Hela  bygger på 4 olika stationer som kommer att finnas med under varje arbetspass. Detta är för att skapa en struktur och skapa en trygghet för barnen där de vet vad som skall göras inför varje arbetspass. De fyra grundpelarna är Motorik, bygg, kreativa hörnan och ABC- bok. Vi arbetar med en bokstav och just nu arbetar vi med bokstaven V. Följande uppgifter på bokstaven V var:

Bygga: Bygga sitt eget namn med kapplastavar och centikuber
Motorik: Vika, barnen fick vika egna flygplan, drakar, loppor mm.
Kreativa hörnan: barnen fick rita fyra olika väderlekar
ABC-bok: skriva ord på bokstaven V och sedan rita  orden.  Detta ska sedan göras på Ipads.

Det var underart att se alla barn arbeta på detta sätt. Något rörigt i början, men så är det oftast när det är nytt för barnen. Men efter ett tag när alla hade hittat sin plats och förstod upplägget, kom arbetsglädjen in. Tillsammans hjälpte och stöttade barnen varandra. Tillsammans skapades en gemenskap och  arbetsglädje där alla deltog. De som inte kunde frågade sin skrivkompis och kunde på så sätt utföra arbetsuppgifterna.

Vi har även arbetat en del i matematikboken. Vi är fortfarande på första kapitlet där vi arbetar med uppdelning av talen 0-5. Viktig grund för all kommande matematik.

Imorgon fredag ska vi gå till Sofiaparken. Detta röstades fram under klassrådet i onsdags.

Nästa veckas planering:
Måndag: Ny läxa
Tisdag:Idrott, röd grupp biblioteket
Onsdag:El sistema
Torsdag:El sistema, läxan ska lämnas in
Fredag: Skolan är stängd fritids är öppet

Trevlig helg














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar