onsdag 31 maj 2017

Vecka 22

Hej,

Då lider även denna vecka mot sitt slut. Tiden rusar iväg och snart är det dags för sommarlov. Under veckan som gått har vi fokuserat på att skriva fakta texter. Vi har bland annat fördjupat oss i nyckelpigan, humlan och kattugglan. Den sistnämnde hade barnen även i läxa till imorgon (torsdag). Barnen har fått leta nyckelord i olika faktatexter som vi sedan har samlat på tavlan i en gemensam tankekarta. Utifrån tankekartan har barnen själva fått skriva egna faktatexter. Vi har repeterat olika begrepp som är svåra för barnen, klassificering, föda, utseende, boplats och fortplantering. Under nästa termin kommer vi att fortsätta att läsa olika genrer för att barnen ska få möta så många olika texter som möjligt.

Inom matematiken har vi arbetat vidare med ental och tiotal, en del har även fått prova på hundratal.  Vi har även tränat på huvudräkning med tiotalsövergångar vid addition, tex 8+7. Vid sådana uppgifter lär vi barnen att först räkna upp till 10 och sedan addera resten, alltså 8+2+5. Detta är en strategi för att inte räkna på fingrarna eller med klossar. Vi har även repeterat 1o-kompisarna som de arbetade med i förskoleklass. Under matematiklektionerna arbetar vi ofta med laborativt, konkret material så som qnoddarna eller olika spel. Därför behöver ni inte bli oroliga när ni får hem en relativt oanvänd matematikbok. Matematikboken har fungerat som färdighetsträning där barnen fått träna att använda pennan och forma siffror.

Vi kommer att börja förbereda för en kommande flytt och därför kommer barnen att få ta hem mycket av de som vi gjort under årets gång. Det är därför bra om barnen har med en skolväska under kommande vecka. Barnen kommer att få en sista matematikläxa imorgon som är till nästkommande onsdag.

På fredag kommer jag att vara ledig, men Sofie och Patrik kommer att vara i klassen som vanligt. Därför vill vi redan nu önska er en trevlig helg så ses vi igen nästa onsdag!

Nästkommande vecka:
Måndag: klämdag (fritids öppet)
Tisdag: lov (Sveriges nationaldag)
Onsdag: matematik tiotalsövergångar vid subtraktion
Torsdag: göra klart faktatexterna från föregående vecka
Fredag: klassens timme

Hälsningar
Alexandra, Sofie och Patrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar